Dr. Farkas Gábor ügyvéd irodája

1071 Budapest, Damjanich u. 25/a I.16
Telefon: 20-9884272
Fax: 1-4562735

office@farkaslegal.com

Megszűnik a negatív illetékalap utáni kötelezettség és fiatalok esetén csökken a lakásszerzési illeték

2012.11.09 10:51

A  Nemzetgazdasági  Minisztérium  pénteken  benyújtotta  az  Országgyűlésnek  az  egyes adótörvényeket módosító javaslatot. 

A kormány javasolja az  ún. negatív illetékalap után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség megszűntetését.  Jelenleg ugyanis a magánszemély vevőnek akkor is keletkezik illetékfizetési kötelezettsége a cserét pótló vétel kedvezményének alkalmazása során, ha az értékesített lakás forgalmi értékéhez képest alacsonyabb értékű lakást vásárolt. Tekintve, hogy jellemzően a devizahitel-adósok  vásárolnak a korábbi lakásukhoz képest
kisebb  forgalmi  értékű  lakást,  az  illetékmentesség  bevezetése  a  devizahitel-adósok helyzetének könnyítését is szolgálná. 
 

A kormány kiemelt figyelmet fordít a fiatalok lakásszerzési lehetőségeire. Ennek keretében a 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye esetében a  javasolja  a jelenlegi  8 millió Ft-os értékhatárt 15 millió Ft-ra  emelni, és az illetékkedvezmény-maximumot megszünteti. Ebből követezően a 35 éven aluli fiataloknak  első lakásszerzésük után az egyébként  fizetendő illetéknek csak a  felét kellene megfizetniük, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja a 15 millió Ft-ot. 

 

Forrás:Nemzetgazdasági Minisztérium